Kommentarer inaktiverade för WordPress 5.0 med ny redigeringsmiljö snart klart – beta-version 2 är nu släppt för testning

WordPress 5.0 med ny redigeringsmiljö snart klart – beta-version 2 är nu släppt för testning

30 oktober releaser

Om allt går enligt planerna kommer WordPress 5.0 att lanseras runt den 19 november.

Den stora nyheten denna gång är att WordPress introducerar Blockredigeraren, en helt ny redigeringsmiljö. Blockredigeraren har under utvecklingen gått under ”kodnamnet” Gutenberg, och man kan redan nu provköra det genom att installera tillägget Gutenberg.

Vissa teman och tillägg kan behöva göra vissa anpassningar för att fungera tillsammans med den nya redigeringsmiljön. I synnerhet gäller detta tillägg som använder separata dialogrutor med meta-data.

Om du av någon anledning inte är redo att ta steget över till den nya redigeringsmiljön, men ändå vill fortsätta att använda den senaste versionen av WordPress, kan du installera tillägget Classic Editor som ger dig tillgång till den klassiska redigeringsmiljön även i fortsättningen och antingen blockerar blockredigeraren helt och hållet, eller ger dig möjlighet att välja mellan de olika miljöerna från gång till gång.

Du kan redan nu provköra WordPress 5.0. Beta-version nummer släpptes natten till idag. Mer information finns här: https://wordpress.org/news/2018/10/wordpress-5-0-beta-2/
Ett par rekommendationer:

  • Beta-versioner är avsedda för testning och det är troligt att de innehåller en del fel. Installera dem alltså helst inte på din riktiga webbplats. Om du ändå gör det, se gärna till att spara undan en säkerhetskopia av webbplatsens databas och filer först.
  • Om du är utvecklare av tillägg och/eller teman kan du behöva kolla att allt fungerar som det ska tillsammans med blockredigeraren. Vissa objekt har fått ändrade namn i jämförelse med Gutenberg, och även Gutenberg har utvecklats en hel del under det senaste året. Så även om ditt tillägg fungerar bra tillsammans med Gutenberg kan du behöva provköra det i WordPress 5.0 utan Gutenberg för att kolla en gång extra.

I ovanstående länk finns mer information och även uppgifter om hur du kan rapportera eventuella fel som du hittar.